Relació Família-Escola

Què és el FEAC?

A la nostra escola fem FEAC.

FEAC són les inicials de Família-Escola, Acció Compartida. És un programa creat per la Fundació d’Escoles Cristianes de Catalunya i donat a conèixer als centres escolars de Catalunya i del Principat d’Andorra l’any 2000.

L’objectiu principal del programa és propiciar el diàleg entre les famílies i els centres.

El funcionament del programa es concreta en unes trobades de pares, mares i professors que durant una estona comparteixen opinions i experiències al voltant d’un tema.

Els temes que es treballen són de molta actualitat i surten publicats en uns butlletins que es distribueixen periòdicament entre els pares.

A la nostra escola fem FEAC a Educació Infantil, Educació Primària i Educació Secundària.

 

 

Per què és important?

Fent FEAC ens trobem bé, ens sentim a gust, com a casa. Ampliem les relacions, multipliquem les opinions, les que són d’uns es barregen amb les que són dels altres i entre tots en fem de noves. Cadascun dels que hi som hi tenim el nostre lloc i aportem un munt de bo.

Fer FEAC és educar compartint, és gaudir del diàleg, és comunió d’opinions, és anar a passar una estona diferent, és practicar l’escolta (tan important als nostres dies), és no tenir gaire pressa, és donar i és rebre.

Fer FEAC és fer vida, una vida diferent.

Tal com diuen des del mateix Secretariat d’Escoles Cristianes de Catalunya: “L’experiència FEAC fomenta el pensament positiu i proactiu. En l’educació encara no està tot dit. Nosaltres podem fer molt i reflexionant ens veiem més capaços d’intervenir.”

Tal com diuen des del mateix Secretariat d’Escoles Cristianes de Catalunya: “L’experiència FEAC fomenta el pensament positiu i proactiu. En l’educació encara no està tot dit. Nosaltres podem fer molt i reflexionant ens veiem més capaços d’intervenir.”

 

Primera trobada del curs 2016-17

Primera Trobada FEAC d’E. Infantil 29/11/2016

Hem començat les trobades de FEAC al grup d’infantil. La Núria Baro ens ha fet cinc cèntims d’alguns aspectes general i les nostres bombolles de FEAC ens han endolcit el moment d’inici de curs.

La Jacqueline E., ens ha proposat, per tal de conèixer-nos millor, completar uns fulls de colors amb allò que ens caracteritza. Hem passat una estona distesa que ha propiciat l’ambient adient per entrar en matèria.

La lectura del butlletí 79 que tractava el tema de l’acollida i del despreniment, ha permès aprofundir alguns aspectes amb les nostres opinions i la nostra experiència. El FEAC representa un espai d’intercanvi d’idees que ens fa conèixer punts de vista diferents i fer-ne una reflexió.

La lectura d’alguns articles i la visualització del vídeo “Por cuatro esquinas de nada”, ens ha ajudat a dialogar i respondre’ns alguns interrogants.

Agrair la participació i compromís de totes les famílies que avui heu vingut, perquè vosaltres feu possible el programa FEAC. Fins la propera.
 

 

 

Primera Trobada FEAC d’E. Primària 24/11/2016

 

Un any més hem començat les trobades de FEAC. Després de la introducció feta per la Núria Baro, les nostres bombolles de FEAC ens han endolcit el moment.

Per poder conèixer-nos millor, la Davinia J., ens ha proposat fer el joc de la teranyina. Enguany estrenem un espai nou per fer les trobades, i ens hem dividit en petits grups per fer una dinàmica on escollíem una cartolina i expressàvem amb paraules, fotografies i dibuixos què és per a nosaltres el FEAC. Després les hem penjat per tal de guarnir aquest nou espai. Han sortit moltes paraules però es podrien resumir en dos: aprenentatge i enriquiment. El FEAC representa un espai d’intercanvi d’idees que ens fan veure punts de vista diferents i pensar d’una altra manera.

Seguidament, hem fet la lectura del butlletí 79 que tracta el tema “Tots en sentim acollits”. S’ha treballat aquest tema de diferents maneres, primer veient un petit vídeo que ens posava en situació dels sentiments que podem sentir les persones en arribar a un lloc nou i després s’ha obert un diàleg a partir de preguntes.

Agrair la participació i compromís de totes les famílies que avui heu vingut, perquè sense vosaltres el FEAC no seria possible. Fins la propera.

 

Primera Trobada FEAC d’E. Secundària 30/11/2016

Ja hem començat les trobades de FEAC al grup de secundària. La Núria Baro ens ha fet cinc cèntims d’alguns aspectes general i com ja és tradició, les nostres bombolles de FEAC ens han endolcit el moment de l’inici de curs. També ens hem presentat, perquè alguns érem nous al grup.

L’Enric P., que dinamitza el grup de secundària, ens ha proposat començar d’una manera diferent: pensar i definir una sèrie de paraules que estaven directament relacionades amb el tema. La veritat és que ens ha servit per entrar ràpidament en matèria.

La lectura del text del butlletí 79, que tractava el tema de l’Acollida, ha servit d’una banda per crear un bon ambient, (mentre no encertàvem amb la grandària i contrast de la lletra del text) però alhora per plantejar-nos la profunditat del tema que havíem de treballar.

El FEAC representa un espai d’intercanvi d’idees que ens fa conèixer punts de vista diferents i fer-ne una reflexió. També en aquest cas ens ha ajudat a pensar com parlar de temes complexos amb els nostres fills i alumnes quan es van fent grans.

 

Ha afavorit el diàleg respondre’ns alguns interrogants i la visualització del vídeo “El viaje de tu vida”.

Cal agrair la participació i compromís de totes les famílies que avui heu vingut, perquè sense vosaltres el FEAC no seria possible. Fins la propera

 

Segona trobada del curs 2016-17 

Trobada FEAC d’Educació Infantil 7/02/2017

Tornem a retrobar-nos per fer FEAC. El tema que hem treballat ha sigut la “Responsabilitat familiar” mitjançant la lectura del butlletí 80. Hem comentat el text i a través d’un diàleg distès, s’ha parlat de diverses qüestions relacionades amb l’Educació dels nens: Qui ha d’educar, la família o l’escola?

Hem tingut clar que, tots eduquem, encara que ho fem en diferents àmbits i amb diferents recursos. Hem parlat d’exemples, de dificultats, de maneres concretes de resoldre-les i de prioritats.

Hem vist que és important educar des de l’exemple, perquè els nens en aquetes edats imiten tot el que fem més que el que diem. D’altra banda, també ens ha semblat que era bo compartir i consensuar criteris, tots aquells que eduquem unes mateixes criatures: pares, mestres, família…

La Jaqueline ens ha facilitat un text del llibre “Difícil conciliació” de F. Torralba”. N’hem llegit les idees principals i hem vist que coincidien amb algunes de les reflexions que havíem estat parlant.

Encara que no hem pogut veure un vídeo sobre educació: “Los límites en la educación de los niños”, la Jaqueline ens n’ha fet cinc cèntims. Es tracta d’exemples concrets de responsabilitat a cada edat, i de com es possible anar-ho treballant.

Agrair la participació i compromís d’aquelles persones que avui heu fet per venir a la Trobada, de veritat moltíssimes gràcies, perquè sense vosaltres el FEAC no és possible.

Vídeo: https://youtu.be/kYpu9kDv0WM (Los límites en la educación de los niños)

Cites comentades

 “El món pateix perquè no hi ha temps per als fills, no hi ha temps per als esposos, no hi ha temps per gaudir de la companyia dels altres”. (Santa Mare Teresa de Calcuta) “Eduqueu els infants i no caldrà castigar els homes”. (Pitàgores)

Webs interessants:

http://familiaiescola.gencat.cat/ca/escolaritat/formacio-families/escola-pares-mares/ espai de formació i d’informació de la Generalitat de Catalunya

http://www.educacion.navarra.es/web/dpto/escuelas-de-familia materials de consulta de temàtica familiar

http://www.superpadres.com/blog/category/familia/madres-y-padres/ web de temàtica familiar general

 

Trobada FEAC d‘Educació Primària 31/01/2017

Tornem a retrobar-nos per fer FEAC. El tema que hem treballat ha sigut la “Responsabilitat familiar” mitjançant la lectura del butlletí 80. Hem comentat el text i a través d’un diàleg distès, s’ha parlat de com els nens volen ser responsables, autònoms i com s’enfronten als reptes del dia a dia que els ajuda a créixer i desenvolupar-se com a persones.

Seguidament, ens hem agrupat en grups de 4 persones per tractar diferents qüestions que feien referència a la responsabilitat dels nens en les diferents etapes de primària i com els adults ajudem en aquest procés de creixement personal. Després, hem comentat en veu alta les nostres respostes i, entre anècdotes i rutines, hem vist diferents punts de vista i idees que ens enriqueixen.

Per finalitzar,  la Davinia J., ens ha proposat  la lectura d’una adaptació del llibre “Educar no és tan fàcil” de M. Jesús Comelles. Les idees principals que en destaquem són:

* Educar és una responsabilitat en sí mateix, sempre a partir de situacions diàries que esdevenen el nostre escenari per obtenir fites personals, èxits i fracassos que ens ajuden a formar-nos com a persones.

* L’acompanyament de la família en aquest procés és indispensable, sempre des de la vessant del respecte, la participació i la confiança; que ajuden en el desenvolupament personal i reforça la fortalesa de les persones dins del grup familiar.

Un cop més agrair la participació i compromís de totes les famílies que avui heu vingut, perquè sense vosaltres el FEAC no és possible.

Llibres:

M. Jesús Comelles Educar no és tan difícil, Eumo 2014.

WEBS INTERESSANTS :

http://e-cristians.cat/3934-ampliacio-del-curs-de-formacio-per-a-pares-el-valor-de-laresponsabilitat/

http://familiaiescola.gencat.cat/ca/escolaritat/formacio-families/escola-pares-mares/ 

http://www.lifeder.com/articulo/frases-de-motivacion-personal/frases-reresponsabilidad/20141215105357008213.html

http://criatures.ara.cat/cap-setmana-fent-deures_0_1488451144.html

 

Trobada FEAC d’Educació Secundària 8/02/2017

Avui hem fet la 2a trobada FEAC del grup de Secundària, estem molt contents, perquè hem pogut ser-hi molts i això ha fet que resultes una trobada molt enriquidora per a tots. El tema que hem treballat ha sigut la “Responsabilitat, normes i família” mitjançant la lectura del butlletí 80. Hem comentat el text i a través d’un diàleg distès, s’han abordant diverses qüestions relacionades amb l’Educació dels nois i noies.

L’Enric P., ens ha fet reflexionar sobre molt aspectes que estant relacionats amb l’educació per la responsabilitat. Hem parlat de la importància de la confiança entre pares i fills, o alumnes i professors per aconseguir que les noies i els nois se senten i arribin a ser responsables. També hem reflexionat sobre les pors i els dubtes que es generen en algunes ocasions: fins on hem de afluixar, fins on hem de cedir, fins on hem de estar presents....

En grups, molt dinàmics i treballadors, hem aprofundit unes frases que parlaven de responsabilitat: havíem de dir en quin sentit hi estàvem d’acord, quins dubtes teníem i en què no hi coincidíem. Entrar en el detall d’exemples i propostes ens ha permès posar el tema a nivell de realitat.

L’Enric ens ha mostrat una entrevista que van fer a en F. Torralba: aprofitem per explicar qui és, i per comentar que el dia 21 vindrà al col·legi per fer-nos una xerrada amb el títol ”Educant al fill  internauta”. A l’entrevista es diu que a la família ens toca educar al fills en tres valors fonamentals: el valor de l’esforç (amb tenacitat i constància), el de la humilitat i el de la prudència.Pot ser un objectiu, però això no vol dir que sigui fàcil.

Volem agrair la participació i compromís de tots aquells que avui heu fet per venir a la Trobada, de veritat moltíssimes gràcies, perquè sense vosaltres el FEAC no és possible.

 

LA CONFIANÇA en els fills, generadora d’AUTONOMIA/ RESPONSABILITAT

“El lloc on els vaixells estan més segurs és el port. El problema és que no estan fets per això!”. Gregorio Luri

La confiança compromet i dóna força, perquè ningú no vol decebre les persones que estima i que l’estimen. I per això, argumentava jo, val més anar donant responsabilitats als fills acompanyades de les millors expectatives positives! És a dir, la confiança no és un supòsit implícit: cal acció conscient i deliberada per crear espais per a la confiança; per tant, suposa una actitud activa: generant seguretat, donant oportunitats, entenent les pors, acceptant que els errors i els conflictes formen part de les relacions humanes (…) El lloc més segur per a ells és el port, però no estan fets per a això, sinó per fer travesses cada vegada més llargues i exposades als capricis del clima. Créixer és adquirir recursos per saber aprofitar els vents i capejar els temporals. Però, així com un vaixell no es fa a la mar fins que no està acabat, les persones ens anem acabant (sempre provisionalment) a mesura que anem assumint les pròpies responsabilitats. El premi de la persona responsable és la confiança que es guanya entre els que l’envolten.

 

VIDEOS : https://www.youtube.com/watch?v=qfyFNrADoF8: El valor de la responsabilitat

WEBS INTERESSANTS:

http://e-cristians.cat/3934-ampliacio-del-curs-de-formacio-per-a-pares-el-valor-de-laresponsabilitat/  http://familiaiescola.gencat.cat/ca/escolaritat/formacio-families/escola-pares-mares/

http://www.lifeder.com/articulo/frases-de-motivacion-personal/frases-deresponsabilidad/20141215105357008213.html http://criatures.ara.cat/cap-setmana-fent-deures_0_1488451144.html

 

Trobada FEAC d’E. Infantil: 9/05/2017

Última trobada FEAC, la lectura del butlletí 82, ens proposa treballar el tema “Ser un mateix”, “ser infant”. Hem comentat que el text avui és un punt de partida que serveix per parlar d’aspectes diversos: autonomia, hàbits, bones maneres, vocabulari, amistat, joc, interioritat… Les experiències i les opinions de tots els assistents han exemplificat tos els aspectes. Construir-se i ajudar a construir-se, és una tasca que com a pares i mestres, ens toca de forma molt directa: es tracta de descobrir allò que ja són com a persones, no d’inventar el que volem que siguin.

Algunes activitats ens han ajudat a pensar com fem aquesta tasca. Amb una mena de taula, se’ns proposava reflexionar en relació a diversos aspectes: “ho fem força, ho fem poc o no ho fem gaire”. Ens hem adonat que de vegades ens falta temps o saber prioritzar, per fer-ho com ens agradaria fer-ho.

La lectura d’algunes cites i articles d’experts, ens han donat llum i ens han ajudat a concloure: “es tracta de fer camí i no saltar-nos cap moment perquè tots són important”.

Agrair l’assistència i participació de tots els que heu vingut, amb vosaltres avui hem pogut fer junts un tros del camí.

Activitats i Materials proposats:

-Reflexionar i valorar com ho fem

·         AUTONOMIA: Deixem, generalment, que sigui autònom? (adequat a la seva edat)

·         EXPERIMENTAR: Oferim espais i materials perquè experimentin?

·         BONES MANERES: Obliguem a que diguin Bon dia, Si us plau, Perdó, Gràcies,...?

·         INTERIORITAT: Preguem amb ells o parlem de temes relacionats amb la mort, la vida, Déu...?

·         RUTINES: A casa, tenim establertes unes rutines i/o horaris?

·         VOCABULARI: Mantenim una conversa i fem servir un vocabulari propi a l’edat o més bé fem servir un de molt infantil amb paraules que no surten al diccionari?

·         AMICS: Oferim espais per a que pugui estar amb els seus amics o fer-ne de nous?

·         JUGAR: Deixem temps i espai per a que jugui?

·         VALORACIÓ: Valorem les seves accions i l’ajudem a reflexionar?

 

-Expressarem de manera gràfica, un missatge positiu que regalarem al nostre fill/a. Un exemple a l’estil de Mr. Wonderful

 

LIBRES: Col·lecció Contes amb sentiments, de la Begoña Ibarrola.

WEBS INTERESSANTS :

·         http://www.escuelaenlanube.com/escuela-de-padres/ Recursos, comentaris, articles,...

·          https://www.saposyprincesas.com/ Plans per a les famílies

·         http://www.sortirambnens.com/ Plans per a les families

Trobada FEAC d’E. Primària: 25/04/2017

Un cop més ens hem retrobat per fer FEAC. A través de la lectura del butlletí 82, hem treballat el tema “Ser un mateix”. Com és habitual, hem comentat el text a través d’un diàleg amè, on tots hem pogut compartir els nostres pensaments. Donant peu a fer palesa la dificultat de parlar sobre nosaltres mateixos sense posar etiquetes, igual que amb els nens petits.

Tots junts hem pogut gaudir d’un fragment del vídeo de la conferència del Carles Capdevila “Educar millor”, on parlava del paper dels pares i de la importància de tenir 5 sentits: sentit comú, del ridícul, del deure, de la moral i de l’humor. Seguidament, hem comentat la nostra visió sobre aquests 5 sentits i la importància de saber què vol dir ser pares.

Algunes de les conclusions a les que hem arribat han estat que la nostra persona es pot definir per les seves virtuts i defectes, i que depenent del lloc on ens trobem en fem destacar unes o altres. És important coneixes un mateix per definir-nos com a pares, ser pare, i tenir present què esperem dels nens segons la seva edat, el ser infant.

Un cop més agrair la participació i compromís de totes les famílies que avui heu vingut,

Materials proposats:

·         EDUCAR NO ÉS TAN DIFÍCIL. M. JESÚS COMELLAS

·         CONTE PER LLEGIR AMB FAMÍLIA (extret de la web de Pastoral dels Salesians)

Hi havia una vegada un vell fuster que, cansat ja de tant treballar, estava preparat per retirarse i dedicar temps a la seva família. Així ho va comunicar al seu cap. Necessitava retirar-se i estar amb la seva família. Al contractista li va entristir molt la notícia que el seu millor fuster es retirés i li va demanar, per favor, que si li podia construir una casa més abans de retirar-se. El fuster va acceptar la proposició del cap i va començar la construcció de la seva última casa; però, a mesura que passava el temps, es donava compte de que ho estava fent amb poques ganes. Penedit d'haver-li dit que sí al seu cap, el fuster no va posar l'esforç i la dedicació que sempre posava quan construïa una casa i la va construir amb materials de qualitat inferior. Aquesta era, segons ell, una manera molt desafortunada d'acabar una excel·lent carrera, a la qual li havia dedicat la major part del seu vida. Quan el fuster va acabar el seu treball el contractista va venir a inspeccionar la casa. A l'acabar la inspecció li va donar la clau de la casa al fuster i li va dir: "Aquesta és la teva casa, el meu regal per a tu i la teva família per tant anys de bon servei ". El fuster va sentir que el món se li venia a sobre ... Quina vergonya sentir al rebre la clau de la casa, casa seva. Si tan sols ell hagués sabut que estava construint la seva pròpia casa, ho hagués fet tot d'una manera diferent. RECORDA: Tu ets el fuster.


 

Trobada FEAC d’E. Secundària 26/04/2017

Ens hem retrobat per fer la tercera trobada FEAC. Aquest cop, abans de llegir el text, hem escalfat motors fent uns jocs que ens han situat de ple en el tema del butlletí 82, “Ser un mateix”. Les activitats proposades han sigut molt engrescadors i exemplificadors: com podem ensorrar i reconstruir la pròpia autoestima.

Després, hem llegit el text que se’ns proposava i hem pogut compartir idees i opinions. Hem vist  les dificultats de construir i conservar una bona autoestima, en nosaltres, però sobretot en el cas dels nostres fills.

Per acabar hem vist alguns vídeos també molt interessants relacionats amb l’autoestima.

Al finalitzar la trobada, vam aprofitar per agrair la participació i acomiadar a la Maria Jesús Clua, mare de dues alumnes del col·legi: Durant aquests anys ens ha acompanyat de forma molt constant, positiva i engrescada.

Moltes gràcies per haver pogut gaudir de la trobada; la vam gaudir a fons.

 

 

Butlletins FEAC

Educ. Infantil (Butlletí 82)

Educ. Primària (Butlletí 82)

Educ. Secundària (Butlletí 82)

Educ. Infantil. (Butlletí 80)

Educ. Primària (Butlletí 80)

Educ. Secundària (Butlletí 80)