Biblioteca Viva

 

La biblioteca és un dels espais físics clau en l'educació i la formació humanística, cultural i científica dels nostres alumnes. És per això que aquest projecte té com a objectiu principal replantejar el concepte de biblioteca per convertir-lo en eix fonamental de la formació de l'alumnat del nostre centre mitjançant la lectura i la recerca.

La lectura és una eina indispensable i primordial per al seu desenvolupament intel•lectual, és per això que a través de la biblioteca, convertida en centre de cultura, es promou la companyonia; però també l'apropament als clàssics literaris i a les novetats editorials aproximant, d'aquesta forma, la saviesa dels millors escriptors i escriptores a tots els interessats. El concepte d'humanista, persona que basa la seva actitud vital en una concepció integradora dels valors humans, és la que ens porta a edificar, de forma física però també abstracta, aquest espai idoni per a l'intercanvi d'idees i per a la formació de la integritat personal.

La recerca forma una part indispensable d'aquest projecte, ja que la biblioteca es converteix en una eina essencial per a preparar als alumnes de Secundària i sobretot de Batxillerat, a moure's en el món de la recerca i de la investigació, tant important en la seva preparació cap al món universitari.

Aquesta presència física del projecte té una part més enllà del merament espacial. La biblioteca esdevé un espai virtual i extra curricular que complementa la formació acadèmica. Mitjançant diferents activitats, l'alumnat podrà establir un vincle infrangible amb persones interessades en la lectura i poder desvelar la seva part més creativa. Per aconseguir tot això destaquem dues activitats entre d'altres: el Club de Lectura i els "Premis Literaris Lestonnac-L'Ensenyança" de narrativa curta i poesia.

El Club de Lectura porta ja dos anys en funcionament i hi participen alumnes de tota la Secundària i els dos cursos de Batxillerat. En aquestes sessions es comparteixen valoracions, opinions i conclusions estretes de clàssics universals de la literatura; però també s'estableix un vincle especial entre tots els amics que comparteixen una mateixa lectura. La biblioteca deixa així de banda la part més institucional per convertir-se en un espai de joc, de rialles però també d'esperit crític i de valors humanístics. D'aquesta manera es potencia una visió positiva de la lectura i de la creació literària que desterri els paradigmes discriminatoris de la societat actual.
Cada any som més els que compartim el gust per la cultura. Us atreviu a participar? Segur que sí!

Objectius

- Introduir la biblioteca de l'escola com a eix fonamental en l'educació mitjançant la lectura.
- Apropar als alumnes de Secundària i Batxillerat la base fonamental dels estudis de recerca mitjançant la consulta de llibres especialitzats en les diferents matèries.
- Fomentar el gust per la lectura mitjançant la companyonia en un espai físic concret.
- Tenir accés als clàssics de la literatura per apropar la saviesa humanística d'aquests autors, així com accedir als nous títols de la literatura actual en qualsevol llengua.
- Implicar a l'alumnat en activitats extracurriculars.
- Gaudir de la lectura.