Biblioteca Viva

  La biblioteca és un dels espais físics clau en l'educació i la formació humanística, cultural i científica dels nostres alumnes. És per això que aquest projecte té com a objectiu principal replantejar el concepte de biblioteca per convertir-lo en eix fonamental de la formació de l'alumnat del nostre centre mitjançant la lectura i la recerca.
La lectura és una eina indispensable i primordial per al seu desenvolupament intel•lectual, és per això que a través de la biblioteca, convertida en centre de cultura, es promou la companyonia; però també l'apropament als clàssics literaris i a les novetats editorials aproximant, d'aquesta forma, la saviesa dels millors escriptors i escriptores a tots els interessats. El concepte d'humanista, persona que basa la seva actitud vital en una concepció integradora dels valors humans, és la que ens porta a edificar, de forma física però també abstracta, aquest espai idoni per a l'intercanvi d'idees i per a la formació de la integritat personal.
La recerca forma una part indispensable d'aquest projecte, ja que la biblioteca es converteix en una eina essencial per a preparar als alumnes de Secundària i sobretot de Batxillerat, a moure's en el món de la recerca i de la investigació, tant important en la seva preparació cap al món universitari.
Aquesta presència física del projecte té una part més enllà del merament espacial. La biblioteca esdevé un espai virtual i extra curricular que complementa la formació acadèmica. Mitjançant diferents activitats, l'alumnat podrà establir un vincle infrangible amb persones interessades en la lectura i poder desvelar la seva part més creativa. Per aconseguir tot això destaquem dues activitats entre d'altres: el Club de Lectura i els "Premis Literaris Lestonnac-L'Ensenyança" de narrativa curta i poesia.

El Club de Lectura porta ja dos anys en funcionament i hi participen alumnes de tota la Secundària i els dos cursos de Batxillerat. En aquestes sessions es comparteixen valoracions, opinions i conclusions estretes de clàssics universals de la literatura; però també s'estableix un vincle especial entre tots els amics que comparteixen una mateixa lectura. La biblioteca deixa així de banda la part més institucional per convertir-se en un espai de joc, de rialles però també d'esperit crític i de valors humanístics. D'aquesta manera es potencia una visió positiva de la lectura i de la creació literària que desterri els paradigmes discriminatoris de la societat actual.
Cada any som més els que compartim el gust per la cultura. Us atreviu a participar? Segur que sí!

Objectius

- Introduir la biblioteca de l'escola com a eix fonamental en l'educació mitjançant la lectura.
- Apropar als alumnes de Secundària i Batxillerat la base fonamental dels estudis de recerca mitjançant la consulta de llibres especialitzats en les diferents matèries.
- Fomentar el gust per la lectura mitjançant la companyonia en un espai físic concret.
- Tenir accés als clàssics de la literatura per apropar la saviesa humanística d'aquests autors, així com accedir als nous títols de la literatura actual en qualsevol llengua.
- Implicar a l'alumnat en activitats extracurriculars.
- Gaudir de la lectura.


Club de Lectura

POESIA I NATURA: EL CLUB DE LECTURA VISITA L’ABADIA DE MONTSERRAT

“Llegir et fa lliure”. Aquest ha estat el lema del Club de Lectura d’aquest curs 2013-2014. A les jornades que compartim cada dilluns, la companyonia i l’esperit crític esvalota els caps de tots els que conformen el nostre club. Llegim, compartim lectures, curiositats, biografies extravagants de diferents escriptors i temes de la nostra vida, del dia a dia, que trobem reflectits en aquelles pàgines que ja formen part de nosaltres.

Per celebrar el goig de la lectura, cada any posem el punt i final a les nostres reunions amb una visita a una biblioteca capdavantera pels seus continguts, tecnologia o història. L’any passat vam visitar la Biblioteca Nacional de Catalunya i totes les novetats tecnològiques que utilitzaven per la catalogació de documents digitals. Aquest any, però, ens hem decantat per la nostra història i hem pogut gaudir d’una de les biblioteques més encisadores de Catalunya, la Biblioteca de Montserrat. El pare Damià, director de la biblioteca, ens va guiar pels passadissos interminables de lleixes i prestatgeries plenes d’una olor especial a llibre antic, vell. Li agraïm la seva càlida explicació i el seu interès per mostrar-nos una biblioteca que està tancada al públic, i que, tal com ens va confessar al final de la visita, era la primera vegada que uns escolars la visitaven. Vam poder veure un facsímil del Llibre Vermell de Montserrat, una Bíbliapoliglota del segle XVII, manuscrits, incunables i diferents llibres de totes les matèries possibles.

Després d’això i d’haver dinat tots junts compartint el menjar, vam recitar uns poemes triats pels propis alumnes amb un tema comú: la natura i la poesia. En aquell ambient, rodejats de les fastuoses muntanyes, entre vers i vers, vam acabar la nostra visita. Quina biblioteca visitarem l’any que ve?